Keyboard leren spelen

Al vanaf mijn kindertijd, spreekt het keyboard tot mijn verbeelding. Het is net een soort mini piano, maar dan wel veel cooler. Je kunt er alle kanten mee uit, en je kunt er vele andere instrumenten mee nadoen; dat was wat ik er leuk aan vond als kind op de basisschool.

Niet veel later ontdekte ik dat het niet zo moeilijk was om keyboard te leren spelen. Tenminste, dat dacht ik. Ik kwam er immers achter dat in de plaatselijke speelgoedwinkel aangepaste uitvoeringen van keyboards voor kinderen verkocht werden.

Het is niet moeilijk, het is gemakkelijk

Dat is nog de beste omschrijving van hoe ik erover dacht als kind. Keyboard leren spelen leek gemakkelijk, omdat het kinderspel leek met die kleine toetsenborden met gekleurde toetsen. Zo vond ik het niet nodig om notenleer te leren, omdat ik aan de kleur kon zien op welke toets ik aan het tokkelen was. Het duurde niet lang of ik kon ‘Kortjakje’ helemaal op het gehoor spelen.

Het is meer dan dat.

Na het ‘succes’ van Kortjakje, kwam ik erachter dat er toch veel meer bij te pas kwam dan dat. Lange tijd is mijn repertoire beperkt gebleven tot dat ene eenvoudige kinderliedje. En we willen allemaal meer dan dat.

Notenleer voor Dummies

Lang voor het bestaan van de voor Dummies reeks, kwam ik erachter, dat notenleer heel erg belangrijk is voor wie goed keyboard wil leren spelen. Dit geldt niet alleen voor dit muzikale toetsenbord, maar eigenlijk voor elk instrument. Sommige mensen kunnen zonder noten lezen een muziekinstrument leren bespelen, maar over het algemeen is kennis van notenleer een vereiste. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden: zoals ik al zei, een boek zoals ‘Muziektheorie voor Dummies’, lessen bij de plaatselijke muziekschool, of zelfstudie. Er zijn zat mogelijkheden!

Leer keyboard spelen!

Misschien is dit nog de meest adequate tip: Wil je keyboard leren spelen, begin er dan gewoon mee. Als ik weer nu de beslissing zou nemen om keyboard te leren spelen, dan zou ik alvast gaan kijken naar instructievideo’s op YouTube, om erachter te komen wat er allemaal voor nodig is. Vervolgens zou ik me laten inschrijven in een plaatselijke muziekschool of bij een professionele keyboard leraar die individuele keyboard lessen aanbiedt.

Tegenwoordig sta ik versteld van de mogelijkheden die er zijn om lessen te nemen. Dus daarom zeg ik: ‘Leer keyboard spelen’, je zult er geen spijt van hebben, en al wat je daarvoor hoeft te doen, is de eerste stap te zetten!

 

Tot de volgende keer,

Gerard “Landrakker”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *